Eline deelt haar recept
Glutenvrij Vegan Bananenbrood
Eline is orthomoleculair epigenetisch therapeut in opleiding en sinds oktober 2018 member van Gymbox. Super tof, want begin dit jaar is ze gestart met het delen van haar kennis om mensen gezonder en bewuster te maken. Wij kennen Eline als een keiharde doorzetter, ambitieus en gedisciplineerd. Ze deelt haar glutenvrije vegan bananenbrood met ons! Dat wordt er een om te smullen.
Wat heb je nodig?
- 90 gram havermout
- 100 gram amendelmeet
- 3 bananen (waarvan 1 voor de garnering)
- bevroren blauwe bessen/frambozen
- 5 medjool dadels
- 2 eetlepels kokosolie
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel baking soda
- 1 eetlepel appel azijn
Hoe maak je het?
Stap 1: oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 2: beslag maken
Doe alle bovenstaande ingredienten in een beslag kom, behalve de baking soda, appelazijn, de banaan voor de garnering en het rode fruit.Hier maak je een glad beslag van. Ik doe dit zelf altijd met een aardappelstamper of vork, maar je kunt het ook met een keukenmachine doen natuurlijk. Het moet een glad geheel worden.
De dadels zijn niet goed te mengen. Niet erg, ze mogen als stukjes door je beslag heen zitten. Als je een glad geheel hebt voeg je het fruit toe. Er kan eventueel kaneel aan het beslag toegevoegd worden.
Tip: laat de dadels eerst even weken in een schaaltje warm water.
Tip 2: kokosolie is niet vloeibaar op kamertemperatuur. Doe twee eetlepels kokosolie in een klein schaaltje en leg dit schaaltje in een grotere schaal warm water. Op die manier smelt de kokosolie en kun je het makkelijk door het beslag heen mengen.
Stap 3: luchtigheid
Voor de luchtigheid gebruik je de volgende twee ingrediënten (aangezien je geen eiwit gebruikt om het luchtig te krijgen):
- 1 theelepel appelazijn
- 1 theelepel baking soda
Deze ingrediënten meng je samen in een apart glaasje. Dit gaat schuimen. Vervolgens meng je het door het beslag heen. Nu is het beslag klaar om in het bakblik gedaan te worden
Stap 4: garneren
Garneer het banenenbrood met de overgebleven banaan en eventueel wat pompoenpitten of noten. De pompoenpitjes op de bovenkant van je banenenbrood geven een lekkere bite.
Stap 5: bakken
Bak het banenenbrood in 30 tot 40 minuten gaar en houd het goed in de gaten. Iedere oven is anders. Zodra de cake een mooie bruine kleur heeft en droog is als je er met een satéprikker in prikt, is hij klaar!
Bewaartip!
Banenenbrood kan je goed in de vriezer bewaren. Dit doe je door het in plakjes te snijden en in aluminiumfolie te rollen. Als je er een mee wil nemen als tussendoortje, pak je het met gemak uit de vriezer. 2 uurtjes later is hij ontdooit en nog heerlijk vers!
Et voila, het recept van Eline.
Wil je meer weten over Eline? Check dan hier haar site.
Stay fit team!
Groet,
Team Gymbox